Германия също разследва китайските смартфони Xiaomi

Проверката идва след призива на Литва да не се ползват китайски мобилни устройства

Германия също разследва китайските смартфони Xiaomi

Снимка: БТА

2042 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германският федерален наблюдател за киберсигурност BSI започна технически преглед на мобилен телефон, произведен от китайската Xiaomi Corp, заяви говорител на вътрешното министерство пред Reuters. Той обаче не даде повече подробности за вида на проверката.

Новината идва, след като миналата седмица литовското правителство официално посъветва гражданите да не ползват китайски телефони, тъй като според доклад на министерството на отбраната те имат вградени функции за цензура. Властите дадоха пример именно с модел на Xiaomi.

Производителят първоначално отрече обвинението, а този понеделник заяви, че ще изисква независима експертиза, която да оцени твърденията на Литва. Проучването в Германия засега не е коментирано от представители на компанията.

Нападките срещу Xiaomi идват в момент, когато компанията набира все по-голяма популярност в Европа. Тази година за пръв път брандът успя да се изкачи до първото място в класацията на най-продаваните смартфони на Стария континента, измествайки дългогодишния лидер Samsung. Това се случи през второто тримесечие, когато китайският играч достави рекордните 12.7 млн. телефона, по данни на изследователската компания Strategy Analytics.

Заедно с други китайски брандове, Xiaomi се радва на увеличаващ се пазарен дял, след като санкциите на САЩ стопиха този на Huawei. Доскорошният топ играч на смартфон пазара и лидер в телекомуникационното оборудване стана обект на критики, че технологиите му крият вратички за кибершпионаж, които правителството в Пекин може да използва. Нещо, което компанията винаги е отричала, а явни доказателства няма. Въпреки това много държави, включително Германия поставиха под съмнение сигурността на продуктите.

Що се отнася до Литва и съмненията в китайските устройства, трябва да се отбележи, че правителственият доклад дойде на фона на обтегналите се отношения между Вилнюс и Пекин заради Тайван и индиректното признаване на независимостта му от европейската държава. 

Подкрепи Economic.bg