Acronis ще отвори още 500 работни места в София

Разрастването на дейността продължава с изграждането на Оперативен център за киберзащита

Acronis ще отвори още 500 работни места в София

Снимка: Acronis

1544 ~ 2 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Оперативен център за киберзащита в София изгражда глобалният технологичен лидер Acronis. Той ще се намира в новооткрития офис на компанията в NV Tower, в който вече работят над 500 служители. Българският екип с бързи темпове подобрява инфраструктурата, използвана за развойната дейност, а разрастването продължава въпреки пандемията. 

Продължаваме да търсим най-добрите таланти в областта на разработката на софтуер, продажби, техническа поддръжка, управление на центрове за данни, маркетинг. Aнгажираме се да разраснем екипа си до повече от 1000 души през следващите две години”, уверява Пламен Тошев, управляващ директор на „Акронис България“.

В София е най-големият развоен център на Acronis и значителна част от продуктите на глобално ниво се разработват именно тук, предoставяйки цялостна защита срещу всякакъв тип киберзаплахи. През юли 2018 г. компанията разшири развойната си дейност в Европа със стратегическо придобиване на българската софтуерна фирма Т-Софт след успешното партньорство между двете организации, започнало още през 2012 г.

И ако през 2018 г. основният екип на „Акронис България“ е от само 20 души, сега броят на специалистите се е увеличил 25 пъти. Този факт, наред с финансовите резултати, нарежда компанията сред най-динамично развиващите се в IT сектора в страната. Тя е отворила врати за таланти от цялата страна, в това число чрез стажантски програми, но също така привлича висококвалифицирани IT специалисти от различни страни и ги релокира, за да подобри нивото на този сектор в България.

През последните две години, особено с началото на пандемията и отдалечената работа, броят на кибератаките значително се е увеличил. През първата половина на 2021 четири от пет организации са претърпели изтичане на данни, породено от уязвимости в тяхната екосистема и взаимодействието й с трети страни, съобщават от компанията.

„Високотехнологичната компания Акронис отговаря на моята дефиниция за лидерството, което е равно на инвестиции плюс иновации”, твърди Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Зам.-кметът по дигитализация в Столичната община Генчо Керезов добавя:

Огромна е трансформацията, която София бележи като град на иновациите. Във времето на множество киберпредизвикателства засилващото се присъствие на такъв световен лидер е ключово и показателно за развитието на местната среда.“

Компанията продължава да развива глобалната си мрежа от центрове за данни. В партньорство с доставчика на дигитални услуги и телекомуникационни решения А1 през юни „Акронис България“ пусна облачен център за данни в София.

През септември 2019 глобалната Acronis се превърна в компания еднорог с инвестиция в размер на 147 млн. долара от Goldman Sachs. През май тази година получи над 250 млн. долара финансиране от CVC Capital Partners VII и други инвеститори. Към момента компанията се оценява на повече от 2.5 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg