Германия е напът първа да разобличи Huawei в шпионаж

Досега теориите за „задните вратички“ в оборудването на компанията никога не са били подплатявани с доказателства

Германия е напът първа да разобличи Huawei в шпионаж

Снимка: БТА

3608 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Германското правителство притежава доказателства, че Huawei – водещият производител на телекомуникационна мрежа, е сътрудничил на китайското разузнаване, предава Reuters.

„В края на 2019 г. САЩ ни предадоха разузнавателни данни, според които се доказва, че Huawei си сътрудничи с органите за сигурност на Китай“, пише местният всекидневник Handelsblatt в сряда, цитирайки поверителен документ на външното министерство.

Нито правителството на Германия, нито Huawei са дали коментар по повод информация на Handelsblatt.

Правителството на канцлера Ангела Меркел и нейната консервативна управляваща партия са разделени в позициите си за това дали оборудването на Huawei представлява заплаха за сигурността за най-голямата икономика в Европа. И трите мобилни оператора в страната са клиенти на китайската фирма.

„Китайските компании не могат да се считат за достатъчно надеждни, за да отговарят на стандартите за сигурност, необходими за изграждането на 5G мрежи“, се посочва още в документа. Ведомството е и един от скептиците по отношение на Huawei. 

Новината идва, след като вчера Великобритания официално обяви, че няма забрани участие на Huawei в своите 5G мрежи, но пък ще ограничи оборудването на съмнителните доставчици. Идеята на Лондон е да ги забрани за употреба в чувствителното „ядро“ на инфраструктурата, отговарящо за преноса на данни, както и да ограничи използването им в периферната мрежа на 35%.

Европейският съюз, изглежда, ще предприеме същия като британския подход. Позицията на единния блок трябва да бъде публикувана в сряда. 
Коментари: 0