Германия не даде на Китай да купи акции в местен доставчик на ток

Това не е първият случай, в който опитите на китайска корпорация да купи дял в западна компания са блокирани от властите

Германия не даде на Китай да купи акции в местен доставчик на ток

Германската държавна банка Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) купува 20% от акциите на електроенергийната компания 50Hertz. Това придобиване, според изявлението, е направено от съображения за "национална сигурност", като същевременно се подчертава, че мярката е временна и по-късно банката ще продаде своя дял. Това става ясно от съобщение на германското министерство на финансите, издадено на 27 юли.

50Hertz осигурява електроенергия на около 18 милиона души в Германия.

Покупката на този дял от KfW попречи на китайската корпорация SGCC да стане акционер в енергийното дружество. Китайската фирма вече два пъти се опитва да купи дял в 50Hertz. През март този опит бе спрян от главния акционер на немския клон на белгийската компания Elia, която увеличи своя дял от 60% на 80%.

Сега SGCC се договори с австралийския фонд IFM да купи неговия дял, но Elia, като собственик на контролен пакет, блокира сделката.

Това не е първият случай, в който опитите на китайска корпорация да купи дял в западна компания са блокирани от властите. Великобритания прие през юни закон за затягане на контрола върху сделките с чуждестранни инвеститори, насочен главно срещу китайците. Американските власти също искаха да наложат ограничения върху чуждестранните инвестиции в високотехнологични компании, които щяха да засегнат Китай.

Коментари: 0