Германия няма да ограничава скоростта по магистралите

Провалянето на гласуването на мярката бе очаквано заради голямо противопоставяне

Германия няма да ограничава скоростта по магистралите

Горната камара на германския парламент днес отхвърли предложението да се въведе 130 км/ч ограничение на скоростта по магистралите в страната, съобщи FreiePresse. Идеята целеше да се понижат вредните емисии в атмосферата и да се намали броят на пътните инциденти.

Отхвърлянето на мярката бе очаквано предвид противопоставянето срещу нея на политици, шофьорски сдружения и автопроизводителите. От Клуба на германските автомобилисти (ADAC) изразиха съмнения, че понижаването на скоростта на движение по магистралите наистина би помогнало за ограничаване на климатичните промени.

Вицепредседателят на организацията Улрих Клаус Бекер дори изрази песимизъм, че такава мярка би довела до по-малко катастрофи, тъй като подобно нещо не се наблюдава в съседни държави, където има ограничения на скоростта.

Опозицията от страна на автопроизводителите също не е изненада, тъй като те отдавна настояват, че по-адекватните мерки за опазване на околната среда са електрифицирането и дигитализирането на транспорта – създаването на автономни електромобили, които „общуват“ помежду си и със самата инфраструктура. Това би спомогнало и за справяне със задръстванията, обясняват производителите на коли.

Коментари: 0