Германия отзова посланика си в Турция

По неофициална информация външно министерство иска да разбере какво се случва в Анкара

Германия отзова посланика си в Турция
3773 ~ 1 мин. четене
Германия е отзовала посланика си в Турция, след като вчера главният прокурор задържа 11 депутати от основната кюрдска партия - „Демократична партия на народите“ (HDP). Информацията е на германската редакция на агенция The Local. Източник от външно министерство е съобщил, че посланикът е извикан  „за разговори относно ситуацията в Турция“.

Неофициалната германска позиция е, че правителството в Турция има право да се бори срещу тероризма по начин, по който сметне за добре. Това обаче не бива да бъде използвано като оправдание да се запуши устата на опозицията.

След ескалацията на напрежението в Турция и няколко бомбени атентата в Анкара, службите арестуваха двамата лидерите на кюрдската партия и 9 редови депутати. Те са получили обвинения, че са замесени и в потушения опит за преврат през юли. От тогава отношенията между Анкара и Берлин са обтегнати. Президентът Ердоган обяви извънредно положение в страната, което продължава и в момента. Арестува и  уволни стотици хиляди хора с претекста, че те са участвали по някакъв начин в опита да бъде свален.
Подкрепи Economic.bg