Германия понижи очакванията си за икономически ръст

В същото време се очаква безработицата да падне под 5%, а заплатите да продължат да растат

Германия понижи очакванията си за икономически ръст
Германското правителство значително понижи прогнозите си за икономическия растеж в страната през тази и следващата година. Основната причина за това е „международната конюнктура”, която е по-неблагоприятна, въпреки стабилното вътрешно търсене, предаде AFP.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне само с 1.8% през 2018 и 2019 г., спрямо предишните оценки за съответно 2.3 и 2.1%, обявени през април от министерството на икономиката. Това е значително забавяне на темповете спрямо растежа от 2.2% миналата година.

Корекциите надолу не са изненада, защото по традиция германското правителство се придържа към предвижданията на основните икономически институти на страната, а те в края на септември понижиха оценките си за растежа до 1.7% през тази година и до 1.9% за идната година.

Основното обяснение е в по-неблагоприятната международна икономическа конюнктура, белязана от по-слаб световен икономически растеж и повсеместно търговско напрежение, което особено силно се усеща в Германия поради нейната ориентация към износа. В резултат на това се очаква външната търговия да окаже доста негативен ефект за растежа на Германия както тази, така и идната година, прогнозира министерството на икономиката.

Германският автомобилен сектор, над който продължава да витае заплахата от увеличение на американските вносни мита, страда и от новите европейски норми за намаляване на екологичното замърсяване. Влизането им в сила през есента внесе объркване в производствените вериги на доста автомобилни компании, включително гиганта Volkswagen, оказвайки натиск над производството и износа на страната.

Министерството на икономиката обаче изтъква, че вътрешното търсене остава в отлично състояние както по отношение на инвестициите на компаниите, изправени пред ограничения в производствените мощности, така и по отношение на потреблението на домакинствата.

Безработицата, която достигна 5% - най-ниско равнище от обединението на страната през 1990 г. - се очаква да се понижи още повече, а заплатите да продължат да се увеличават, подкрепяйки инфлацията която тази година би трябвало да достигне 1.9%, а догодина – 2%.

Така Германия се очаква да отчете догодина десета поредна година на растеж - най-дългият период на икономическа експанзия от 1966 г., подчерта министърът на икономиката Петер Алтмайер.
Коментари: 0