Германия предупреди туристите си да не посещават Турция

Берлин започва наказателни мерки срещу Анкара

Германия предупреди туристите си да не посещават Турция

Снимка: Sigmar Gabriel/Twitter

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел обяви значително „преориентиране” на неговата политика спрямо Турция. Причина за това стана фактът, че Анкара задържа германски активист за правата на хората заради предполагаема терористична дейност, предава The Guardian.

„Нуждаем се политиката ни спрямо Турция да се насочи в нова посока. Не можем да продължим, както досега”, коментира Габриел пред журналисти в четвъртък и добави: „Трябва да бъдем по-ясни, отколкото бяхме досега, за да могат да разберат отговорните в Анкара, че такива политики не са без последици”, каза той.

Берлин разпространи нови предупреждения за рискове за германските туристи при пътувания в Турция, а Габриел заяви, че правителството му вече не може да гарантира германските корпоративни инвестиции в Турция, след като правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвини няколко компании, включително Daimler и BASF, че имат връзки с движението на политическия му враг Фетуллах Гюлен.

Германският външен министър каза още, че не може да си представи преговори за разширяване на митническия съюз до Турция, както и че ще говори с останалите европейски лидери за преразглеждане на предприсъединителните фондове, които се предлагат на Анкара.

Изказването на Габриел бележи ново влошаване на все по-напрегнатите отношения между двете страни. Шестима души, включително германският съветник по правата на човека Питър Стетнер и регионалният директор на Amnesty International за Турция Идил Есер, ще бъдат съдени в Турция за предполагаемо оказване на помощ на терористична групировка.

Германската медия Deutsche Welle припомня, че само за 2016 г. германското правителство гарантира износ на стойност 20.6 млрд. евро (23.7 млрд. долара) към Турция. Туристическата индустрия на Анкара по-рано вече понесе удари. Миналата година броят на чуждестранните посетители в Турция падна до 25.4 млн. души – най-ниското равнище от девет години насам. Резервациите от Германия продължават да са около 15% от тези на всички туристи в Турция. Според медията, ако те изчезнат, това може да е катастрофално за приходите от туризъм на Анкара.

Коментари: 0