Германия призна арменския геноцид

Резолюцията разгневи Турция, Анкара отзова посланика си от Берлин

Германия призна арменския геноцид

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, прие с голямо мнозинство резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, предадоха световните агенции.

С резолюцията си Германия за първи път приема, че става дума за етническо прочистване на цяла етническа група. Между 800 хил. и 1.5 млн. арменци загиват при прогонването от родните им места в пределите на Османската империя.

Документът бе внесен от парламентарните групи на мнозинството - консерваторите от ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия, както и от опозиционните Зелени.

Резолюцията разгневи Турция, като говорителят на управляващата партия на страната Ясин Актай заяви, че приетата резолюция сериозно вреди на отношенията между Берлин и Анкара. В момента Турция е важен партньор на Германия, заради двустранното споразумение и поетия ангажимент от страна на Анкара за намаляване на притока на мигранти към Европа. 

Турция се опита да окаже натиск и да спре приемането на резолюцията, като обяви, че съжалява за масовата смърт на християни, но отказва прогонването да бъде окачествено като геноцид.

Междувременно стана ясно, че Турция е отзовала посланика си Хюсеин Авни Карслъоглу от Берлин.

Коментари: 0