Германия се отказа от идеята за данък \"бежанец\"

Решението на проблема с бежанската криза не трябва да се спъва заради ограничени финансови средства

Германия се отказа от идеята за данък \
176 ~ 1 мин. четене

Германия няма да увеличава данъците върху продажбите на бензин, за да събере пари за борбата с миграционната криза. Това съобщи на пресконференция, говорителят на немското правителството Щефан Зайберт, коментирайки неотдавнашното предложение на финансовия министър Волфганг Шойбле.

"Изявлението на канцлера Ангела Меркел, направено през октомври миналата година за повишаване на данъците, на фона на ситуацията с бежанците, остава в сила и няма смисъл да ги повтаряме" - каза той, цитиран от ТАСС.

На 11-ти октомври, 2015 г. в интервю за Bild Меркел категорично изключи такова развитие. Запитана дали е готова да каже, че повишаване на данъците заради миграционната криза, няма да има, канцлерът заяви: "Да, определено".

За предложението за увеличаване на данъците върху продажбата на бензин на европейско ниво Шойбле заговори на 16 януари. "Казах, че ако средствата по европейските и националните бюджети не са достатъчни, тогава нека се договорим за повишение на таксата за един литър бензин”.

"В този случай, ние ще имаме средствата за борба с проблема с бежанците на европейско равнище. Ако такава задача изисква спешно решение, тогава защо да не обсъдим това в Европа? Ние трябва да защитим външните граници на Шенгенското пространство. Решението на тези проблем не трябва да се спъва заради ограничени финансови средства"- каза ръководителят на Министерството на финансите в Германия.

Подкрепи Economic.bg