Германия се споразумя с Гърция да ѝ връща бежанци

Подобно споразумение Берлин сключи с Испания и води преговори за такова с Италия

Германия се споразумя с Гърция да ѝ връща бежанци

Снимка: БТА

Германия се споразумя с Гърция да ѝ връща мигранти с неодобрени молби за предоставяне на убежище. Това съобщи говорителят на германското външно министерство Елеоноре Петерман, предава DPA. По думите ѝ двете страни са се споразумели по принцип, но остава да бъдат приключени преговорите по още един документ.

Сделката се отнася за кандидатите за убежище, отговорност за които носи Гърция - тоест хората, които са влезли на територията на Европейския съюз първо в тази страна. Съгласно действащите правила в ЕС молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл кандидатът. Петерман уточни, че за да влезе в сила споразумението, трябва да се извърши размяна на официални писма.

Говорителят на външното министерство в Берлин каза също, че подобни преговори с Италия са в „много напреднала фаза”. Рим обаче засега демонстрира сдържаност по въпроса, като иска първо да види засилване на контрола по външните граници на ЕС преди каквото и да било споразумение за мигрантите, които вече са на европейска територия.

Миналата седмица бе задействано аналогично споразумение между Германия и Испания, припомнят световните агенции. Тези временни двустранни договори, чрез които засегнатите страни, се ангажират по-конкретно да приемат върнатите им мигранти в рамките на 48 часа, са необходими в очакване на евентуалното въвеждане на обща европейска система за предоставяне на убежище. Този въпрос обаче разделя страните членки на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща подобен тип споразумение на европейско равнище, за да убеди своя вътрешен министър Хорст Зеехофер да се откаже от плана си за едностранно връщане още на границата на Германия на всеки кандидат за убежище, регистриран в европейската база данни ЕВРОДАК.

Що се отнася до постигането на споразумение с Италия, Меркел предложи да се ангажира лично с разговорите, ако това е необходимо.

Коментари: 0