Германия увеличава инвестициите, за да закрепи икономиката

Компаниите ще могат да кандидатстват за компенсация на заплати при временно преустановяване на дейността

Германия увеличава инвестициите, за да закрепи икономиката

Снимка: БТА

684 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще инвестира 12.4 млрд. евро между 2021 и 2024 година, което е първата стъпка на страната в подкрепа на компаниите и служителите, афектирани най-тежко от коронавируса, предава Bloomberg. Решението на управляващите идва след седемчасови разговори в неделя вечер, на които коалицията на Меркел е отхлабила правилата за краткосрочна компенсация за работа.

Промените следва да улеснят тежко засегнатите от коронавируса компании като Lufthansa, които ще могат да кандидатстват за помощ за компенсация на заплатите на служителите при временно преустановяване на дейността.

Макар да липсва пълният пакет стимули, за който много икономисти и инвеститори настояват, правителството се стреми да начертае фина граница между успокояване на бизнеса и избягване на публична паника.

„Мерките са добра стъпка в правилната посока, но ще се справят само с влиянието на краткосрочния икономически шок от коронавируса. Ако коронавирусът продължи да се разпространява, решението от тази нощ няма да бъде последната дума“, коментира главният икономист на ING Groep NV за Европа Кирстен Брзецки.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви в понеделник, че все още не е ясно дали вирусът ще има дългосрочно отражение, но подчерта, че Германия е подготвена „да направи всичко необходимо за стабилизация на икономиката и подсигуряване на работните места“. 

Коалицията на Меркел не се съгласи с други мерки като по-скорошно премахване на т.нар. „солидарен данък“, който бе наложен след срутването на Берлинската стена за подпомагане на финансирането на инфраструктурата в бившия комунистически Изток.

Елиминирането на данъка за солидарност – надбавка от 5.5% върху дохода – може да засили вътрешното търсене. Данъкът генерира близо 19 млрд. евро за германското правителство през 2018 г. Той трябва да бъде премахнат за 90% от данъкоплатците през 2021 г.

Финансовият министър настоя за премахване на данъка това лято. Той заяви пред радио DLF, че неговата партия ще продължи да работи за убеждаване на блока на Меркел да ускори мярката за увеличаване на потребителските разходи.

Шолц също подкрепи план за поемане на 42 млрд. евро дълг от общини в затруднено финансово положение в опит да отклони местните каси към инфраструктурни проекти, като ремонт на училища и пътища. „Ще направя предложение този месец как да облекчим тежестта на дълга за повече от 2000 общини“, каза той в понеделник. „Тогава ще има инвестиционна програма в целия публичен сектор и вярвам, че това ще донесе голям напредък за Германия, който ще можем да видим, например, в по-добри училища и пътища.“

Най-ясният сигнал, че вирусът вече удря германската икономика дойде в петък, когато Lufthansa намали полетния си капацитет с 50%. „Въздействието на вируса върху ситуацията с резервациите за полети е огромно. Трябва да знаем, че ще ни отнеме месеци преди да видим първите знаци за стабилизация“, призна изпълнителният директор на Lufthansa Карстън Шпор.

Германските компании намалиха разходите си за трето поредно тримесечие в края на 2019 г., оставяйки икономиката уязвима на разрушените вериги за доставка, причинени от коронавируса. Брутният вътрешен продукт на страната стагнира през четвъртото тримесечие, формирайки годишен растеж от 0.3%.

Докато Германия държи най-пълните бюджетни каси в Европа, правителството на Меркел отдавна е подложено на напрежение от Европейската централна банка и други институции за увеличение на публичните разходите, които да стимулират най-голямата европейска икономика, а оттам – и тази в региона.

Предупрежденията за рецесия

По-рано Меркел изключи по-мащабен пакет от стимули за предотвратяване на щетите, причинени от епидемията от вируса, като се аргументира, че скокът на публичните разходи няма да реши тревогите сред потребителите и инвеститорите.

Това бе коментарът ѝ сред нарастващите призиви от индустриалните групи за повече действия. Влиятелната в страната индустриална федерация BDI предупреди за рецесия и призова правителството да обмисли стимулиращи мерки.

Лидерът на Християндемократичната партия Анегрет Крамп-Каренбауер заяви в телевизионно интервю в понеделник, че е разумно Германия да запази „пространство за маневри“ в бюджета, за да може да се справи с всякакви предизвикателства пред икономиката през следващите месеци.

Празните стадиони

Междувременно Германия активизира усилията си за овладяване на разпространението на вируса. Министърът на здравеопазването Йенс Спан предложи в неделя да отмени събития с над 1000 души, което ще включи повечето професионални спортни събития и големи концерти. Професионалната футболна лига в Германия обеща да завърши сезона, но заяви, че ще работи с властите за провеждането на мачове. Това би могло да повиши перспективата за игра на празни стадиони.

Коментари: 0