Германската OSRAM отвори първия си завод в България

Предприятието на водещия световен експерт в областта на осветлението и технологиите е в Пловдив

Германската OSRAM отвори първия си завод в България
5922 ~ 2 мин. четене
Автор: Мариела Желязкова

Един от водещите производители на осветителна техника в света - германската OSRAM, откри първия си завод в България. Новото производство, в което са инвестирани 50 млн. лв., се намира в индустриалната зона в Пловдив. Плановете са броят на служителите да достигне 900 души.

"С новия завод, който откриваме тук, продължаваме да отговаряме на нарастващото търсене на решения за цифрово осветление, които се използват в интелигентни сгради или в интелигентни градове“, сподели Маркус Зигнер, главен изпълнителен директор в бизнес звено „Дигитални системи“ OSRAM.

Върху обща производствена част от 16 000 кв. м ще се произвеждат, разработват и продават светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, сензори и традиционни осветителни системи, както и контролиращи светлината система. Компонентите в завода са разположени максимално оптимизирано, както видяха всички присъстващи по време на първата обиколка на външни лица из предприятието.

Ние наистина се гордеем да бъдем тук. Ангажирахме 500 души, а планът ни е да се увеличат до 900. Мисля, че сме доста привлекателен работодател, тъй като осигуряваме висока технология за страната. OSRAM е компания, известна по света с това, че подкрепя образованието и обучението на своите хора. Грижи се също така и за здравето им. Трудно е да се конкретизират заплатите, но заплащането е над средното за района,“ поясни д-р Стефан Кампман, главен технически директор на OSRAM Licht AG.


„С пловдивския завод компанията ще стане по-българска. Пловдив е част от нашата система, която разработва, произвежда и продава електронна осветителна система,“ допълни още Кампман.

„Ние инвестирахме тук 25 млн. евро и съм наистина силно впечатлен от това, което беше постигнато за последните 12 месеца,“ добави още Маркус Зигнер.

На официалното събитие днес присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, кметът на Пловдив Иван Тотев, както Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.


„Помня през 2015 г. амбициозното начинание, което екипът на OSRAM ми представи. Като политик съм длъжен да представя България пред чуждестранните инвеститори в най-добрата светлина, но проектът определено ми се струваше изключително амбициозен от бизнес гледна точка. Днес съм щастлив да бъда сред вас на откриването и не мога да не споделя, че съм впечатлен от бързината и високото качество, с които проектът достигна до зрялата си фаза“, коментира Томислав Дончев, заместник министър-председател.

Откриването на този завод е поредното доказателство, че интересът към инвестиции в страната ни се увеличава все повече. А както твърди и самият кмет Тотев, Пловдив може да бъде определен като индустриалния център на България.

Подкрепи Economic.bg