Германската прокуратура иска екстрадирането на Карлес Пучдемон

Решението дали да уважи или отхвърли искането е на местния съд в провинцията Шлезвиг-Холщайн

Германската прокуратура иска екстрадирането на Карлес Пучдемон

Снимка: БТА

Главният прокурор за северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн е поискал екстрадирането на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, пише Deutsche Welle.

Срещу Пучдемон и други членове на каталунското регионално правителство Испания започна дело във Върховния съд за организиране на бунт и злоупотреба с обществени средства. Това стана след провеждането през октомври 2017 г. на забранения от Конституционния съд в Мадрид референдум за независимост на Каталуния.

След референдума бившият каталунски лидер напусна Испания и отиде в Белгия, за да не бъде арестуван. На 24 март, когато Пучдемон се намираше  във Финландия, Мадрид отново издаде европейска заповед за ареста му и впоследствие, на 25 март, той беше задържан при влизане в Германия. Оттогава насам Пучдемон е в германския арест в очакване заповедта за екстрадирането му в Испания да бъде изпълнена.

На 30 март германското правителство заяви, че няма да се намесва или да налага вето при каквото и да било съдебно решение за съдбата на бившия каталунски премиер, тъй като каквото и да било правителствено действие би се смятало за „правно оскърбление” срещу съдебната система в Германия. Сега зависи от местния съд в провинцията Шлезвиг-Холщайн да реши дали да уважи или да отхвърли искането за екстрадиция от главния прокурор.

Коментари: 0