Индустриалните работници в Германия с право на 28-часова работна седмица

Един от големите профсъюзи - IG Metall, се договори с работодателите за по-изгодни условия

Индустриалните работници в Германия с право на 28-часова работна седмица
5436 ~ 2 мин. четене
Милиони немски работници печелят борбата за 28-часова работна седмица. Профсъюзът IG Metall - най-голямото индустриално работническо обединение в страната, осигури безпрецедентно споразумение тази седмица, с което голяма част от неговите 2.3 млн. членове получават по-гъвкаво работно време и голямо увеличение на заплатите.

От следващата година работниците в много от най-големите инженерни и автомобилни фирми в Германия като собственикът на Mercedes-Benz - Daimler, могат да изберат да работят 28 часа седмично в рамките на до две години, преди да се върнат към стандартната 35-часова работна седмица, съобщава CNN.

Споразумението е договорено с представители на повече от 700 компании в югозападна Германия. Очаква се да има негативни ефекти в немската индустрия.

"Това определя стандарта за всички останали", каза Мегън Грийн, главен икономист в Manulife Asset Management.

IG Metall заяви, че гъвкавостта ще помогне на служителите, които искат да се грижат за деца или роднини. Плащането ще бъде намалено, за да отрази по-късата работна седмица. Сделката също дава възможност на работниците да работят 40 часа, за да спечелят повече.

Германските работници се възползват от ниската безработица и силния икономически растеж, за да спечелят повече права.

"Можете да очаквате подобни сделки да дойдат скоро в други сектори и региони", каза Фамке Крумбмюлер, партньор в OpenCitiz, консултант по политически рискове.

От условията на новото споразумение ще могат да се възползват дори работниците, които не са членове на профсъюза, тъй като фирмите, които наемат работници, членуващи в IG Metall, предлагат същите условия и на останалата си работна сила.

От Daimler заявиха, че ще предложат новите гъвкави работни часове на всички свои служители от 2019 г., но отбелязаха, че вече предлагат много гъвкави възможности за работа.

Bosch, в която работят 138 000 души в Германия, заяви, че ще предложи на повечето германски работници същите възнаграждения и преференции. Според компанията гъвкавото работно време няма да навреди на бизнеса.

"Bosch вече има около 100 различни модела за работно време, за да се осигури оптимален баланс между работата и личния живот", каза говорителят на компанията Симон Шмит.

"Няколко компании вече дават на своите служители възможност да работят на 30, 35 и 40 часа седмично. Повечето от служителите избират да работят по-дълго и да печелят повече", каза той.

Разрастващата се икономика на Германия може да бъде крайният победител, тъй като работниците, които ще се възползват от новите условия, излизат и харчат повече.

IG Metall каза, че членовете ѝ ще получат и 4.3% увеличение на възнагражденията, считано от април. Това се равнява на средно увеличение от около 3.5% за цялата 2018 г., според Флориан Хенс, икономист в Berenberg bank.

"Това е добре за работниците", коментира Хенс. "Възнагражденията им ще нараснат с много повече от ръста на инфлацията, което ще повиши разполагаемия доход и покупателната способност."
Подкрепи Economic.bg