Германският парламент прие рекордния бюджет за 2019 г.

И тази година най-голямата европейска икономика няма да взима нови заеми

Германският парламент прие рекордния бюджет за 2019 г.

Снимка: БТА

Бундестагът одобри бюджетът на Германия за 2019 г., който предвижда 13 млрд. евро повече разходи в сравнение с 2018 г. В същото време правителството планира за шеста поредна година да не взема нови заеми, съобщи Дойче Веле. Днес долната камара на германския парламент даде зелена светлина за разходи на стойност 356.4 млрд. евро.

След три дни на обсъждане депутатите приеха бюджета с 366 гласа „за“ и 284 „против“ без въздържали се.
Поради нарастващите данъчни приходи, коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел, в което влиза Християндемократически съюз (ХДС), Християнсоциалният съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), планира да не взима нови заеми за шеста поредна година. Тази стратегия е известна в Германия като „schwarze Null“ („черна нула“). Тя е критикувана като ненужна икономия, която засяга инвестициите в образованието, жилищното настаняване и обществената инфраструктура.

Бюджетът предвижда повече пари за социални помощи, за семейства, отбраната и помощи за развитие. Семействата ще получават с 10 евро повече детски надбавки над сегашните 194-200 евро на месец според броя на децата, които родителите отглеждат.

Най-голямата част от парите – 145.3 млрд. евро, се разпределя за трудовия и социалния сектор, отчасти под формата на пенсионни плащания.

Brexit представлява ясен риск за икономическия растеж в Европейския съюз през идните години, предупреди германският министър на финансите Олаф Шолц, цитиран от ДПА, през първия ден от дебатите за бюджета на най-голямата европейска икономика.

Пред депутатите от Бундестага Шолц отбеляза, че след излизането на Великобритания от ЕС, 19-те страни от Еврозоната ще осигуряват над 85% от БВП на 27-членния съюз. По тази причина той изтъкна усилената си работа съвместно с френския си колега Брюно Льо Мер за превръщане на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) в истински Европейски валутен фонд (ЕВФ), който да подкрепя страни от Еврозоната, изправени пред финансови затруднения.

Шолц отбеляза освен това намерението си да увеличи събирането на данъци от международни компании, имайки предвид някои големи дигитални компании, които избягват данъци.
Коментари: 0