Глобалната кибератака с WannaCry може да идва от Северна Корея

Експерти са открили сходства с предишни атаки на севернокорейската хакерска организация Лазарус

Глобалната кибератака с WannaCry може да идва от Северна Корея
704 ~ 1 мин. четене

Мощната кибератака с вируса WannaCry, който порази системи по целия свят, може да е дело на свързани със Северна Корея хакери. Това показва проучване на групи по сигурност, които са направили аналогия с други хакерски атаки, предаде БНТ. 

Анализатори от компаниите по киберсигурност "Symantec" и "Kaspersky" са открили, че част кода на предишните версии на опасния софтуер са се появявали и в програми, използвани и от групата Лазарус - севернокорейска хакерска организация. 


И двете компании обаче се въздържат от категорично становище, че зад глобалната атака със сигурност стои Северна Корея. 

Важно е да се припомни, че зад мащабната атака срещу „Sony Pictures” от 2014 г. и срещу банка в Бангладеш две години по-късно стояха именно свързани с Пхенян хакери. Сходства между използвания тогава софтуер и WannaCry също са налице. 

Междувременно германската Федерална служба за информационна сигурност предупреди, че очаква да се появят нови варианти на вируса.

Вчера ръководителите на агенциите за киберсигурност на Австрия, Германия, Швейцария и Люксембург се срещнаха в германския град Бон, за да обсъдят международната координация за защита срещу подобни нападения.
Коментари: 0