Глобалният дълг достигна нов рекорд от $247 трилиона

Съотношението между дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) е надхвърлило 318%

Глобалният дълг достигна нов рекорд от $247 трилиона

Снимка: Pixabay

964 ~ 1 мин. четене
Глобалният дълг достига нови рекордни стойности - до 247 трилиона долара през първото тримесечие на 2018 г., сочи доклад, публикуван в сряда. От тази сума дългът на нефинансовия сектор възлиза на 186 трлн. долара.

Съотношението между дълг и брутеня вътрешен продукт (БВП) е надхвърлило 318%, като отбелязва първото си тримесечно увеличение за две години, се казва в доклада на Института за международни финанси

Това се случва на фона на рекордни нива на корпоративния и домакинския дълг на много развити пазари.

Безпрецедентният дълг е едно от притесненията на инвеститорите, в допълнение към притесненията за затягане на паричната политика на Федералния резерв и въздействието на търговската война, съобщава CNBC.

Но именно дългът в корпоративния сектор е това, което трябва да притеснява играчите на пазара, коментира Джоузеф ЛаВорнна, главен икономист за Америките в Natixis.

"Корпоративният сектор е силно задлъжнял и може да бъде много уязвим от по-високи лихвени проценти", предупреждава той, обяснявайки в изследване, че основната причина корпоративният дълг към БВП да е толкова висок е благодарение на исторически ниските лихвени проценти поради количествените улеснения.

Нестабилността на пазара и вероятната инфлация поради започналата търговска война между САЩ и Китай, биха могли в този случай да имат извънредно въздействие върху активите, предупредиха анализаторите. Но досега пазарите са изненадващо устойчиви, според Майк Томпсън от S&P.
Подкрепи Economic.bg