7-годишно момиче хакна обществена Wi-Fi мрежа за 10 минути

Детето осъществило атака от типа \"Man in the Middle”

7-годишно момиче хакна обществена Wi-Fi мрежа за 10 минути
Малко момиченце успя да хакне Wi-Fi рутер само за 10 минути. Експериментът е част от кампания за повишаване на вниманието към проблемите на интернет сигурността и е проведен от VPN доставчик във Великобритания. 

Компанията предоставила на момиченцето лаптоп, кратък видео наръчник и цел - да хакне една от 270 000 точки с публичен Wi-Fi достъп до интернет в Обединеното кралство, пише ESET.

Резултатите от експеримента са повече от шокиращи - момиченцето не само успяло да осъществи атаката, но го направила само за 10 минути.

Следвайки инструкциите във видеото, детето успяло да осъществи атаката и да открадне виртуална информация за точно 10 минути и 54 секунди, осъществявайки атака от типа „Man in the Middle” (“Посредник“). При този вид атаки между интернет връзката и крайния потребител застава трето лице, обикновено кибер престъпник, който може изключително лесно да открадне информация за потребителя като подслушва мрежата.

„Резултатите от експеримента са притеснителни, но в никакъв случай не изненадващи,“ коментират експерти по кибер сигурност. „Възрастните трябва да бъдат много по-внимателни за сигурността си в интернет и да се придържат към правилата, особено когато се свързват към несигурна мрежа.“

Кампанията е последвана и от специално проведено проучване, според което 59% от хората използват публични мрежи веднъж седмично, без да се замислят за сигурността си. Още по-лошото в случая е, че 31% от тях използват такъв тип мрежи за изпращане на имейли и лични документи, а цели 19% са банкирали в мрежата.

„Филмовият образ на хакера, който седи в тъмна стая на края на света, е абсолютна измислица – те са сред нас. До нас в кафето, в библиотеката или в парка. И щом дете може да извърши един хак само за няколко минути, представете си какво може да причини професионален кибер-престъпник,“ споделят от компанията провела проучването.

Коментари: 0