Goldman Sachs ще отказва IPO-та, ако директорите на компанията са само бели мъже

Целта е да се насърчи разнообразието и навлизането на жени, обясни Дейвид Соломон

Goldman Sachs ще отказва IPO-та, ако директорите на компанията са само бели мъже

Снимка: Twitter профил Goldman Sachs

Ерата на бордовете, включващи само бели мъже, може би е към своя край. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. Дейвид Соломон постави подобен ултиматум в четвъртък по време на Световния икономически форум в Давос. Най-големият консултант в бизнес с първични публични предлагания (IPO) на Уолстрийт вече няма да прави бизнес с компании, които нямат поне един директор жена или от различна от бялата раса.

„От 1 юли няма да поемаме като клиент компании в САЩ и Европа, освен ако няма поне един член на Борда на директорите от различна раса, с акцент върху жените“, заяви Соломон в предаването “Squawk Box“ по CNBC. „А през 2021 г. ще работим само с компании, които имат поне двама такива членове на Борда", добави той.

Около 60 компании в САЩ и Европа наскоро станаха публични и в бордовете им участват само бели мъже,  обясни той. „Вижте, може да пропуснем някакъв бизнес, но в дългосрочен план мисля, че това е най-добрият съвет за компаниите, които искат да постигнат възвращаемост за своите акционери във времето“, каза Соломон.

Част от проблема е, че повечето кандидати в бордовете се избират измежду хора, които вече са работили като изпълнителни или финансови директори или директори на публични компании, което блокира включването на жени в бордовете, каза Соломон. Той добави, че Goldman, с широко развитата си мрежа от корпоративни мениджъри, може да помогне на клиентите да намерят кандидати за бордовете от женски пол, при нужда. В момента Goldman има четири жени в своя борд от общо 11 човека.

„Нашата позиция е, че можем да направим нещо, което смятаме за правилно и което помага да се движи пазарът напред“, каза Соломон.

Насърчаването на разнообразие в бордовете на компании се превръща в политика в САЩ. Фондовете BlackRock Inc. и Global Street Global Advisors също настояват компаниите да имат жени директори в Борда.

Публичните компании с изцяло мъжки бордове със седалище в Калифорния сега са изправени пред 100 000 долара глоба, съгласно нов закон на щата, пише Bloomberg по темата.
Коментари: 0