Китай забрани на 40 млн. души да пътуват

Гражданите на страната са все по-недоволни от мерките, свързани с новия коронавирус

Китай забрани на 40 млн. души да пътуват

Снимка: БТА

1216 ~ 1 мин. четене

Китай се затруднява да овладее надигащия се обществен гняв заради мерките, които властите трябваше да предприемат в отговор на разпространяващия се коронавирус. Наложи се Пекин да предприеме безпрецедентни стъпки, за да забави разпространението на заразата, забранявайки на 40 млн. души да пътуват в навечерието на Китайската нова година, пише Bloomberg.

Сътресенията продължават, тъй като се оказва, че вирусът е много по-труден за „удържане“, отколкото всякакви други пандемии. Новият коронавирус успява да „преодолее“ мерките за проследяване на заразените пациенти преди да пътуват. Въпреки че броят на смъртните случаи, свързани със заразата, расте, някои заразени пациенти нямат температура – симптом, който правителствата по света използват, за да следят разпространението на патогена.

Натискът върху Китай се увеличава, докато страната се опитва да овладее коронавируса, за който има опасения, че може да достигне мащабите на SARS – остър респираторен синдром, който преди 17 години отне живота на почти 800 души. Макар световните експерти като цяло да похвалиха усилията на Пекин за овладяването на заразата, китайските граждани са все по-критично настроени и нетърпеливи, тъй като забраната за пътуване вече обхваща брой хора, надхвърлящ този на населението на Австралия.

Коментари: 0