Големите победители в наградите на германската икономика в България

За пръв път награда бе връчена и в нова четвърта категория „Стартъп компания“

Големите победители в наградите на германската икономика в България
1856 ~ 2 мин. четене

„Кауфланд България“, „Лигна груп“ и „Лидл България“ са големите победители в тазгодишните награди на германската икономика в България. За пръв път награда бе връчена и в нова четвърта категория „Стартъп компания“, тя е за дружеството „Девелиот“.

За шестнадесети пореден път Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Общо 27 бяха номинираните предприятия.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели „Кауфланд България“, в категория „Малко и средно предприятие“ Наградата на германската икономика получи „Лигна Груп“, в категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при „Лидл България“.

Според вицепремиера Томислав Дончев са необходими още усилия, за да се подобрят условията за правене на бизнес и живот в България. „И тук има още много работа, която да свършим по отношение на редуциране на административните режими, и по отношение на образованието, и по отношение на инфраструктурата“, посочи Дончев. „Имаме много общи предизвикателства - рискове от рецесии, търговски войни. Наред с това имаме големи предизвикателства – икономическата трансформация, претенцията България да произвежда все по-сложни и скъпи неща и единствената причина инвеститорите да идват в България да не са ниските разходи, а други уникални предимства, които имаме. Това би трябвало да е акцент в политиката на страната в следващото десетилетие“, заяви още Дончев.

 „Важно е да отбелязваме успеха на компаниите и да ги назоваваме по име, не само заради приноса им към икономиката, но и заради това, че служат като положителен пример за бъдещи инвеститори в България“, каза д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

„Живеем в много интересни времена“, каза президентът на ГБИТК Тим Курт, като очерта основните предизвикателства - търговски войни, Brexit, дебата за климата и дигитализацията. „Наградата на германската икономика е добър знак да се покажат фирмите, които противостоят на тази тенденция, и които, в тези трудни и динамични времена, продължават да постигат успехи“, допълни още той. Той изтъкна рекордния стокообмен между Германия и България от 8,5 милиарда евро, който се очаква да бъде достигнат за 2019 г., както и стабилността при инвестициите от Германия, които за първите 11 месеца на миналата година възлизат на 232 млн. евро.

Според посланика на Федерална република Германия в България Н.Пр. Кристоф Айххорн Наградата на германската икономика е свидетелство за качеството на двустранните икономически отношения. Посланикът подчерта ролята на ГБИТК за сключването на споразумението с германските здравни каси.

Коментари: 0