Голям български завод затваря врати

Стотици работници остават без работа

Голям български завод затваря врати

Снимка: Стоян Йотов

Най-старото текстилно предприятие в Казанлък "Катекс“ АД ще затвори врати до месец, съобщи лидерката на КНСБ Цветанка Пискова, цитирана от Kmeta.bg. 

В синдикалната структура и Бюрото по труда на 20 юли е постъпило уведомление за предстоящото масово съкращаване, до 20 август ще бъдат връчени едномесечните предизвестия на 205 от общо 214 работници. Повечето от тях работят във фабриката от 20-25 години, много от жените са пред пенсия.

Проведени са разговори с представители на други текстилни фирми в региона, сред тях старозагорската „Наталия“ и сливенската „Миролио“, но и там имало малка възможност за назначаване на съкратените.

Дружеството, чийто акции се търгуват на фондовата борса е собственост на Ексорес проект /36,83 %„/ БОСТ АД /32,47 %, Доброволен пенсионен фонд /10 %/ и на едно физическо лице.

В официалното уведомление като причина за съкращенията се сочат влошените условия на европейските пазари. От години продукцията на Катекс се изнася за Западна Европа, имаше моменти когато текстилната фирма на практика обличаше със своите платове полицията и армията в Швейцария и Австрия.

Коментари: 0