Google атакува Apple с евтин телефон с отлична камера

Цената на Pixel 4a е по-ниска от на iPhone SE

Google атакува Apple с евтин телефон с отлична камера
1 Видео

Снимка: БТА

2270 ~ 2 мин. четене

Google обяви своя нов Pixel 4a – телефон с отлична камера и на ниска цена, който ще влезе в директна конкуренция с бюджетния iPhone SE на Apple. 

Смартфоните на Google не се славят с много голяма популярност, особено в сравнение с тези на Apple или Samsung. Предишният Pixel 3a обаче успя да набере известна скорост на пазара и приходите на звеното се удвоиха на годишна база. 

Новият Pixel 4a ще се предлага на пазара от 30 август и ще струва 350 долара. За сравнение iPhone SE, който дебютира през април, се продава за 399 долара. Първоначалният план на Google бе да пусне телефона по-рано през годината, но нарушенията в производството вследствие на коронавирусната пандемия по света забавиха плановете. 

Pixel 4a vs. iPhone SE 

Подобно на iPhone SE, Pixel 4a е малък и лесно може да се държи с една ръка. Той обаче има по-добър екран от телефона на Apple, както и от предишния модел Pixel 3a, пише CNBC, обръщайки внимание на цветовете и простиращия се от край до край дисплей. В добавка на това, за разлика от iPhone SE, четецът за пръстови отпечатъци в Pixel 4a не е в екрана, а от задната страна на устройството. 

И предната, и задната камери са страхотни, пише още в ревюто. Това не е голяма изненада, тъй като Google успя да затвърди лидерството си по този показател. Камерите на компанията се считат за едно от най-добрите в индустрията. 

iPhone SE например не може да прави портретни снимки на домашни любимци с боке ефект, докато Pixel 4a успява до ги докара много добре. Устройството на Google дори предлага астрофотографски нощен режим, който ви позволява да снимането на звезди през нощта.

Любопитно е, че Pixel 4a идва с 3.5 мм жак за слушалки – нещо, което производителите премахнаха от новите си телефони в последно време. Разполага и с бързо 18W зарядно в кутията. Идва със 128 GB място за съхранение, което е два пъти повече от това, което получавате с iPhone SE. 

За да задържи цената обаче, Google прави и някои компромоси. Така например Pixel 4a има процесор Qualcomm Snapdragon от среден клас, който е добър като цяло, но понякога води до забавяния. Отнема повече време и да се запазят файлове. За разлика от него, iPhone SE има много по-бърз и способен процесор. Той е същият, който Apple включва и в iPhone 11. 

Pixel 4a също така няма безжично зареждане или сертифицирана водоустойчивост. От Google все пак посочват, че всичко би трябвало да е наред, ако случайно разлеете малко вода по телефона. Обратно, iPhone SE е напълно водоустойчив и включва безжично зареждане. 

Подкрепи Economic.bg