Google обеща да каже кой е публикувал политически реклами на платформите ѝ

Стъпката е част от мерките за защита на журналисти, бизнесмени и политици от дезинформация в интернет

Google обеща да каже кой е публикувал политически реклами на платформите ѝ

Снимка: Pixabay

Технологичният онлайн гигант Google съобщи, че в началото на 2018 г. ще огласи доклад за това кой е помествал политически реклами на нейни платформи. Стъпката е част от мерките за защита на журналисти, бизнесмени и политици от дезинформация в интернет, обясни по време на изслушване пред Конгреса Кент Уокър, старши вицепрезидент и юрисконсулт на корпорацията, предаде ТАСС. 

Стъпката е на фона на мащабната кампания срещу фалшивите новини в мрежата и мерките, които властите в САЩ подеха около съмненията за руска намеса в президентските избори през 2016 г. Сега медийните онлйан гиганти един по един поемат ангажименти за по-голяма киберсигурност и дават заявка да направят всичко по силите си да изчистят онлайн пространството от зловредно съдържание. В тази връзка вчера стана ясно, че Facebook ще удвои служителите си по сигурността до края на идната година. 

В изявлението си пред сенатската комисия по разузнаване Кент Уокър от Google декларира, че компанията продължава да усъвършенства своя инструментариум, за да предотврати опитите за "манипулиране" на нейните системи. В новинарската услуга на компанията вече е въведена проверка на факти, а търсачката вади предимно проверени източници. 

Сега Google анализира своите продукти с оглед евентуалното им използване от лица, свързани с чуждестранни правителства. „Открихме подозрителна дейност, макар и с ограничен характер“, каза Уокър и обеща компанията „да продължи да работи с властите и да направи процеса на поместване на политическа реклама по-безопасен, по-прозрачен и по-разбираем за потребителите“. 

Вече втори ден в Конгреса на САЩ има слушания във връзка с разследването на евентуалните опити на някои руски структури да разпространяват в мрежата чрез подставени лица информация от политически характер във Facebook, Twitter и други интернет платформи, предава още БТА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва няма нищо общо с качването на политическа реклама във Facebook и не знае кой стои зад това. 
Коментари: 0