Google+ ще бъде спряна 4 месеца по-рано от предвиденото

Нов пробив е засегнал данните на 52 млн. акаунта

Google+ ще бъде спряна 4 месеца по-рано от предвиденото

Снимка: Pixabay

Компанията-майка на Google Alphabet Inc обяви, че ще закрие социалната медийна услуга в Google+ през април, четири месеца по-рано от предвиденото, след като откри втори пробив на софтуера за тази година, което позволило на приложенията на партньорите да имат достъп до частните данни на потребителите.

Google заяви в публикация в блога си, че не е открила доказателства, че други приложения са имали достъп до данните, като име, имейл, пол и възраст, като са използвали нова грешка в програмата. Пробивът е засегнал 52,5 милиона акаунта в Google+, включително и тези на някои бизнес клиенти, в продължение на шест дни миналия месец.

Оповестяването на новината идва ден, преди главният изпълнителен директор Сундар Пичай да даде показания пред съдебната комисия на Конгреса на САЩ за практиките на Google за събиране на данни. Някои депутати от двете големи политически партии от САЩ призоваха за нови правила за поверителност, за да контролират по-добре Google, Facebook Inc. и други големи технологични компании.

През октомври компанията заяви, че ще затвори потребителската версия на Google+ през август 2019 г., защото би било твърде предизвикателно да се поддържа непопулярната услуга. По това време данните за профили от около 500 000 потребители може да са били изложени на приложения на партньори заради бъг, който е съществувал повече от две години, каза тогава компанията.

Приложенията, които извличат данни от Google+, за да персонализират собствените си услуги с пълномощно от потребителя, ще загубят достъпа до 90 дни, съобщиха още от компанията. Разработването на Google+ за бизнес клиенти обаче ще остане фокус.
Коментари: 0