Горанов изрично поиска ББР да харчи държавните пари само по предназначение

Принципал на държавната банка е Емил Караниколов, който е под карантина заради посещението си в Дубай

Горанов изрично поиска ББР да харчи държавните пари само по предназначение

Снимка: Economic.bg/Архив

1880 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Без да е ясно защо, днес, по настояване на министъра на финансите Владислав Горанов и след негов разговор с министъра на икономиката Емил Караниколов, се е провело заседание на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (ББР). На него е взето решение да се възложи на Управителния съвет на ББР средствата от увеличението на капитала на банката да се разходват единствено и само за дейностите по изпълнение на приети от правителството мерки за подпомагане на малките и средни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от Covid-19.

Решението цели да се заяви категорично и недвусмислено пред българското общество, че средствата, предоставени с постановление на Министерския съвет на Република България № 52/26.03.2020 г. за увеличаване на капитала на ББР  с до 700 млн. лв. ще бъдат използвани единствено за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, в т.ч. за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, се казва в съобщението на МФ.

Не се посочва обаче защо се налага Горанов да иска тази гаранция, след като в постановлението се посочва изрично за какво са парите.

Припомняме, че по настояване на премеира Бойко Борисов и след скандал с кредит за 75 млн. лв., отпуснат от ББР към колекторска фирма, цялото ръководство на банката предстои да бъде сменено. Първи беше отстранен главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев. Другите двама изпълнителни директори все още не са освободени.

Освен това, още преди скандала с кредита, за четвърти изпълнителен директор беше определен Живко Тодоров - бивш главен финансов директор в Първа инвестиционна банка. Принципалът на банката - поставеният под карантина заради посещение в Дубай за размяна на български храни срещу фурми и медицински консумативи икономически министър Емил Караниколов, заяви, че Тодоров ще остане в ББР като в момента се явява първи нов изпълнителен директор, въпреки че назначението му е в рамките на предишния мандат на банката.

Подкрепи Economic.bg