Горанов: Оценката за едно управление е дали хората живеят по-добре

Финансовият министър си писа по-висока оценка от обществената - 4,50

Горанов: Оценката за едно управление е дали хората живеят по-добре
1008 ~ 2 мин. четене

Оценката за едно управление е в това дали хората живеят по-добре. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента, коментирайки една година от управлението на кабинета „Борисов 3”.

По думите му, гледайки основните макроикономически показатели, оценката може би е положителна. „Крайната оценка е при избори и към това трябва да се реферира, когато се критикува”, подчерта министърът.

Горанов каза още, че основните обещания от предизборната кампания на ГЕРБ вече са изпълнени. „Ние коментирахме, че няма да променяме данъците, че ще увеличим учителските заплати, стартирахме повишаването на минималните пенсии, както искаха Обединени патриоти - в резултат и заради стабилността икономиката отбелязва добри темпове на растеж”, добави финансовият министър.

Той коментира и излязлата днес статистика на „Галъп”, която показва, че обществото поставя на финансовия министър оценка добър 4,02 за година управление. Горанов обаче не е доволен от резултата, който са му дали и сам прецени, че заслужава по-висок -4,50. „Днес прочетох статистика, че хора са дали оценка 4 на финансовия министър, аз ще си пиша 4,50”, каза той.

Министърът смята, че грешки не правят само тези, които не са във властта, и затова е лесно да се критикува, особено от хора, които в съответствие с конституцията, нямат много функции. „Понякога не сме достатъчно твърди, за да отстояваме правилните решения” - това, според Горанов, може да си смята за слабост на управлението.

Както всички в ГЕРБ и той упрекна опозицията, че използва всеки един момент за ожесточени критики, дори по теми, по които съзнава, че са в полза на държавата, на обществото.

На въпрос дали премиерът Борисов се поддава на уличен натиск, Горанов отговори, че трябва внимателно да се търси баланс между това да не се ерозира политическото доверие в управлението чрез взимането на непопулярни решения, но и да се има предвид, че не можем се мине без такива решения, които в по-дългосрочен аспект са в полза на обществото. „Колкото повече непопулярни решения се вземат, толкова по-ефективно става обществото, лесните решения се наричат популизъм”, подчерта Владислав Горанов.

Коментари: 0