Горанов: Ще кандидатстваме за ERM-2, чак когато сме готови

Държавната подкрепа за ПИБ няма нужда от европейско одобрение, категоричен е финансовият министър

Горанов: Ще кандидатстваме за ERM-2, чак когато сме готови
2261 ~ 2 мин. четене

Сроковете за кандидатстване за „чакалнята“ са, когато сме готови. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет, на което беше одобрено записването на новите акции на ПИБ от страна на Българската банка за развитие. За тази сделка държавната финансова институция ще отдели 140 млн. лв. от капитала си, срещу които ще придобие близо 19% от капитала на частната банка. В последствие трябва да има обратно изкупуване, а по думите на Горанов от тази сделка ББР ще има „значителна печалба“.

С това изказване на финансовия министър става ясно, че България няма да кандидатства през юли за присъединяване към валутно-обменния механизъм (ERM-2), каквато беше предишната заявка. Припомняме, че още по-предишната заявка беше до 30 април, но заради невъзможността на ПИБ да осигури необходимия капитал за покриване на открития от Европейската централна банка недостиг при стрес тестовете от лятото на 2019 г. сроковете бяха удължени.

„Имаме ясно разписан график с ЕЦБ по отношение на решението и оценката на ЕЦБ за положително становище за тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ за Банковия надзор. Очакваме, ако операцията по капитализацията на ПИБ приключи успешно, да имаме положително решение от ЕЦБ за Банковия съюз. За това документите са подаде отдавна“, обясни Горанов.

Подаването на заявлението до Еврогрупата (министрите на финансите от Еврозоната и Дания) за присъединяване към ERM-2 ще се случи едва, след като българското правителство получи уверение от ЕЦБ и Европейската комисия, че е изпълнило всички условия, с които се съгласи с писмото за намерения, подадено на 12 юли 2018 г.

„Ние смятаме, а и такова е становището на ЕК, че всички критерии, заложени в писмото за намерение от 12 юли 2018 г., като условия, са изпълнени и това ни дава основание да претендираме влизане в ERM-2. Тогава ще преценят държавите членки на Еврозоната. За положително решение от страна на тези държави се изисква становището на ЕЦБ и ЕК“, добави министърът.

По отношение на операцията с ББР и ПИБ той обясни, че има уверението на Европейската комисия, че държавната подкрепа няма да се счита за нерегламентирана държавна помощ, тъй като придобива до 70% от новия капитал на ПИБ. Ако делът е бил по-голям и не е имало частни инвеститори, тогава страната е трябвало да прати нотификация до Брюксел и да чака одобрение на сделката.

Горанов също така каза, че се предвижда допълнително увеличение на капитала на ББР, за да се осигурят парите за ПИБ, но тепърва предстои да се решава с колко и по какъв начин - дали чрез нов държавен дълг или чрез използване на Фискалния резерв. Също така в управлението на частната банка ще влязат представители на държавата, но и това предстои да се решава по-късно.

Подкрепи Economic.bg