Горивото в САЩ не стига въпреки рестартирането на тръбопровода

Colonial Pipeline възобнови работата с след тежката хакерска атака но много бензиностанции още са празни

Горивото в САЩ не стига въпреки рестартирането на тръбопровода

Снимка: БТА

1012 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Вашингтон все още изпитва остър недостиг на бензин, въпреки че най-голямата мрежа от газопроводи в страната ускори доставките след кибератаката от началото на тази седмица и въпреки че американските власти увериха шофьорите, че доставките скоро ще се нормализират. Шестдневното спиране на Colonial Pipeline беше причинено от най-разрушителната кибератака в историята. Широко разпространените панически покупки продължават вече два дни след рестартирането на тръбопроводната мрежа, оставяйки бензиностанциите в югоизточната част на САЩ без гориво.

Тъй като все повече американци предприемат пътувания, тъй като ограниченията на пандемията намаляват, цените на колонките са най-високите от години. Средната национална цена на бензина се е покачила до почти 3.04 долара, която е най-високата от октомври 2014 г., съобщи Американската автомобилна асоциация, цитирана от Bloomberg.

Докато политиците обсъждаха законодателство за подобряване на киберзащитата, все повече бензиностанции затворяха в столицата на най-голямата държава, консумираща петрол в света. В петък прекъсванията в работата на бензиностанциите във Вашингтон са се покачили до 88% от 79% предния ден, съобщи проследяващата компания GasBuddy. Президентът Джо Байдън увери, че доставките трябва да започнат да се нормализират до този уикенд.

Повечето от тези щати/райони с прекъсвания продължават да наблюдават панически покупки, което вероятно е фактор, допринасящ за бавното възстановяване досега“, каза Патрик Де Хаан от GasBuddy. „Това ще отнеме няколко седмици.“

Colonial Pipeline обяви късно в четвъртък, че е рестартирал цялата си тръбопроводна система, свързваща рафинериите на брега на Персийския залив с пазарите по източния бряг на САЩ. В петък вечерта тръбопроводът доставяше с нормални тарифи въз основа на офертите на спедиторите, каза говорител на Colonial.

Някои щати са свидетели на скромни подобрения в доставките, но все още има много прекъсвания в снабдяването. Около 65% от бензиностанциите в Северна Каролина бяха без гориво, докато във Вирджиния, Южна Каролина и Джорджия малко под 50% са празни, каза GasBuddy. Като цяло, около 14 144 бензиностанции са претърпели прекъсвания, в сравнение с пика от 16 200.

Хакерската група DarkSide, обвинена за атаката, заяви, че е хакнала четири други компании, включително дъщерно дружество на Toshiba в Германия.

Colonial Pipeline не е установила как е настъпило първоначално пробива, каза говорител на компанията. Тя се е фокусирала върху прочистването на своите мрежи, възстановяването на данни и възобновяването на нормалната работа натръбопровода.

Colonial не разкрива колко пари са поискали хакерите или дали са платили. Bloomberg News съобщи, че частната компания е превела близо 5 млн. долара на хакерите.

Американските законодатели въведоха ново законодателство в подкрепа на усилията на Министерството на вътрешната сигурност да подсигури тръбопроводите и съоръженията срещу кибератаки. Вашингтон разреши на американските рафинерии Valero Energy Corp и Citgo Petroleum да използват кораби под чужд флаг за пренасяне на бензин и дизел от брега на Персийския залив до пристанищата на Източното крайбрежие.

Рафинериите на брега на Персийския залив, които изпращат гориво на пазара чрез тръбопровода на Colonial, са намалили производството, тъй като не са били в състояние да пренесат бензина, дизела и реактивното гориво през линията.

За да ускорят доставките на гориво, четири щата и федералните регулатори облекчиха ограниченията за шофьорите на камиони.

В Джорджия, един от щатите, които са най-силно засегнати от прекъсванията, компаниите за доставка на гориво се борят да получат доставки за бензиностанциите. „Доставяме малкото гориво, до което можем да стигнем“, коментира Дебора Латъм, която притежава компанията за доставка на петрол Georgia Tank Lines в Доравил, Джорджия.

Коментари: 0