Градският прокурор на София подаде оставка

Той е напуснал поста си по лични причини

Градският прокурор на София подаде оставка
252 ~ 1 мин. четене

Христо Динев подаде оставка като градски прокурор на София. Това е станало днес, оставката е депозирана във Висшия съдебен съвет.

Динев е напуснал поста си по лични причини, съобщиха от държавното обвинение. От месеци се говори, че той ще подаде оставка заради неразбирателство с ръководството на прокуратурата.

Според негови колеги от няколко месеца той има здравословни проблеми, свързани със ставите. Христо Динев от началото на годината е бил в болнични, сега му предстои пореден месец за лечение.

"Няма драма в оставката на Христо Динев - просто човекът реши да се погрижи за здравето си", обясниха от Градска прокуратура.

През октомври 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) във връзка с досъдебни производства, свързани с корупционни и други престъпления, съобщи БГНЕС.

Резултатите от проверките провокират ръководството на държавното обвинение да започне цялостна проверка на СГП. Тя вече приключи, но резултатите от нея още не са ясни.

Бившият правосъден министър Христо Иванов предложи дисциплинарно производство срещу Динев и колежката му Боряна Бецова. ВСС обаче отказа да образува дисциплинарка на градския прокурор.

Преди да оглави столичната прокуратура, Христо Динев бе районен прокурор на София. В момента СГП се ръководи от Ели Русинова, която е зам.-градски прокурор.

Подкрепи Economic.bg