„Гражданска отговорност“ е поскъпнала с 30% през 2018 г.

Застрахователите оправдават този ръст с много високата щетимост на застраховката, довела до загуби за компаниите

„Гражданска отговорност“ е поскъпнала с 30% през 2018 г.
Средно с 30% е поскъпнала застраховката „Гражданска отговорност“ за шофьорите през последната година. Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018 г., но се усеща едва сега, твърдят застрахователи пред БНР. Справка на съсловната асоциация показва, че през декември задължителната автозастраховка дори е поевтиняла.

Слушатели на радиото са сигнализирали, че сега плащат със 100 до 140 лева повече за „Гражданската отговорност“, отколкото през миналата година. По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховката през миналата година, като е растяла поетапно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега.

Главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова обясни, че хората, които в момента установяват повишената ѝ цена, за последен път са си купували в края на декември - началото на януари миналата година. „За една година действително има повишение на цената на „Гражданската отговорност“. То не се е случило този месец или миналия месец“, казва тя.

„През 2017 г. застрахователните дружества завършиха с 55 млн. лв. загуба от застраховка „Гражданска отговорност“. Това се дължи на много високата щетимост на застраховката. Компаниите нямаха друг избор, освен постепенно да започват да повишават цената. През миналата година тя тръгна осезаемо нагоре“, обобщи Колчакова.
Коментари: 0