Гуверньорът на БНБ не очаква резки движения при лихвите през 2020 г.

Димитър Радев заяви, че президентът на ЕЦБ не изключва лихвите да се понижат още повече

Гуверньорът на БНБ не очаква резки движения при лихвите през 2020 г.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Със сигурност може да се каже, че не се очакват резки движения в нивото на лихвите през 2020 г., увери управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

„През 2020 г. ще протичат два процеса в Европейската централна банка. Първият е процесът на стратегически преглед на паричната политика на Европейската централна банка. Очаква се той да приключи тази година, ще засяга не само въпроси, свързани с лихвите. Вторият процес е свързан с преглед на монетарните политики на всеки шест седмици и вземане на решения на базата на тях“, коментира Радев.

Гуверньорът на БНБ заяви, че президентът на ЕЦБ Кристин Лагард не изключва лихвите да се понижат още повече. „В България кредитната активност се увеличава значително при тези ниски лихви. Искаме банките да управляват този процес, така че рисковете да бъдат адресирани по възможно най-добрия начин. Стратегическият преглед, който е започнал, ще даде отговори на много въпроси“, допълни Радев.

Министърът на финансите Владислав Горанов предупреди, че лихвите не могат да останат такива за още дълго.

Коментари: 0