Хакери удариха PlayStation и Xbox

Любителите на електронните игри останаха \"извън мрежата\" за Коледа

Хакери удариха PlayStation и Xbox
Автор: Стилиян Гребеничарски

Хакери атакуваха интернет платформите PlayStation Network и Xbox Live, съобщава Bloomberg. В резултат, достъпът до онлайн игри на Sony и Microsoft бе ограничен по време на първия коледен ден.

Чрез съобщение в Twitter, отговорност за кибер нападението пое хакерската организация Lizard Squad, чието дело бе и друг набег срещу Sony по-рано през годината. Нападението явно цели привличане на внимание, тъй като хакерите заявяват, че ще прекратят атаките, ако геймърите споделят публикацията им в социалната мрежа.

„Все още не е сигурно дали става въпрос просто за срив в онлайн услугата или има и кражба на лични данни на потребителите. От гледна точка на инвеститорите, това няма да има значителни последствия“, коментира пред Bloomberg Хидеки Ясуда, анализатор за Ace Research Institute.

Рано тази сутрин потребителите на Xbox вече имаха достъп до регистрациите си, докато тези на PlayStation все още изпитваха затруднения.

Вчерашният инцидент може да се разглежда като дребна досада на фона на атаката срещу Sony през изминалия месец по повод подготвяна от филмовото подразделение лента. Хакерска група, нарекла се „Пазители на мира“ проникна в сървърите на Sony Pictures Entertainment и публикува данни и кореспонденция на компанията, които скандализираха обществеността. Щатските власти обвиниха Северна Корея за нападението, а повод за него според тях е филмът „Интервюто“, в което част от сценария включва заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Атаката предизвика отлагане на премиерата му, а дори самият президент Барак Обама реагира остро срещу нея. Въпреки това, филмът бе прожектиран в някои кина зад океана именно в навечерието на Коледа.

Акциите на Sony поевтиняха леко – с 0,25% до 2550,5 йени, но за последната година пазарната капитализация на корпорацията е нараснала с близо 43%. Към 8:40 ч. българско време дяловете на Microsoft поевтиняват с 0,64% до 48,14 долара. Последната година е донесла на инвеститорите в технологичния гигант 32% доходност от промяна в цената на книжата.

Коментари: 0