Хаос в Зимбабве, след като президентът отказа да подаде оставка

Мугабе обяви, че ще председателства специален конгрес на управляващата партия, насрочен за другия месец

Хаос в Зимбабве, след като президентът отказа да подаде оставка

Кризата в Зимбабве прерасна в хаос, след като президентът Робърт Мугабе отказа да обяви, че подава оставка – ход, който се очакваше той да направи по време на телевизионно обръщение, пише The Guardian.

Вместо това под формата на хаотично 30-минутно изказване Мугабе не предложи никакви отстъпки на своите критици – десетките хиляди граждани, които проведоха митинг с искане оставката му, както и командирите на армията, които оглавиха военното изземване на властта миналата седмица.

93-годишният автократ Мугабе заяви, че „не можем да бъдем ръководени от язвителност или реваншизъм, които не биха ни направили по-добри”. Държавният глава на Зимбабве добави, че ще председателства специален конгрес на управляващата партия Zanu-PF, насрочен за другия месец. По този начин Мугабе показа, че засега няма намерение да се оттегля от поста си.

Миналата седмица армията в Зимбабве пое властта в страната и постави Мугабе под домашен арест. След като въоръжените сили поеха контрола над държавната телевизия, техен говорител обясни, че цел на армията са хората, приближени на Мугабе, причинили „социално и икономическо страдание”. 93-годишният президент от 1980 г. насам доминираше политическата сцена в Зимбабве, която обедня, след като през 1970 г. скъса колониалните си връзки с Великобритания.

Коментари: 0