Хаосът с доставките е ощетил Apple с 6 млрд. долара

Компанията не оправда прогнозите на Уолстрийт за пръв път от 2018 г., пак впечатли с размах на приходите и печалбата

Хаосът с доставките е ощетил Apple с 6 млрд. долара

Снимка: БТА

552 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Приходите на Apple останаха под очакванията на Уолстрийт за тримесечието юли-септември. Тя не успява да оправдае прогнозите на анализаторите за пръв път от празничния сезон през 2018 г. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук отдаде пропуска на по-големите от очакваното ограничения, свързани с нарушените вериги на доставки. Хаосът с недостига повлия на продуктите iPhone, iPad и Mac.

По думите на Кук щетите в резултат на това се изчисляват на около 6 млрд. долара.

Ограниченията в доставките бяха предизвикани от недостига на чипове в цялата индустрия, за който се говори много, и свързаните с COVID прекъсвания в производството в Югоизточна Азия“, обясни той пред CNBC.

По думите на Кук през декемврийското тримесечие ограниченията ще продължат да затрудняват компанията, вероятно дори в по-голяма степен. Въпреки това той прогнозира „солиден ръст на приходите на годишна база“

Въпреки това общите приходи на Apple растат с 29% до рекордните 83.36 млрд. долара. Прогнозата обаче беше за 84.85 млрд. долара, по консенсусните оценки на Refinitiv. Като цяло всяка от продуктовите категории на компанията бележи подем на годишна база.

Приходите от iPhone възлизат на 38.87 млрд. долара, отново под прогнозата (41.51 млрд. долара), но все пак с 47% ръст на годишна база. Постъпленията от услуги обаче изпреварват очакванията на анализаторите – Apple е генерирала 18.28 млрд. долара, докато анализаторите предвиждаха 17.64 млрд. долара.

Приходи от други продукти са в размер на 8.79 милиарда долара срещу прогнозни 9.33 милиарда долара. Ръстът е в 11.5% спрямо същия период на миналата година. От Mac и от iPad също са генерирани повече постъпления на годишна база – съответно 9.18 млрд. долара (+1.6%) и 8.25 млрд. долара (+21.4%), но и тези суми остава под прогнозните.

Печалбата на Apple също расте с размах от 62%, достигайки 20.5 млрд. долара. Подкрепи Economic.bg