Хиляди протестираха в Германия срещу добива на въглища

Днес делегати от близо 200 страни се очаква да се съберат в Катовице, където да се обсъди Парижкото споразумение за климата

Хиляди протестираха в Германия срещу добива на въглища

Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха в Берлин и Кьолн, за да призоват Германия да спре по-бързо производството на електроенергия от въглища. Исканията им са в навечерието на голямата конференция по климата в съседна Полша.

Организаторите в Берлин заявиха, че 16 000 протестиращи са протестирали в града, а според полицията те са били 5000.

В западния град Кьолн организаторите заявиха, че 20 000 души са протестирали, а според полицията са били 10 хил.

Хюбърт Вайгер, говорител на една организациите в протестите призова Германия да се ангажира с изтеглянето от въглища до 2030 г.

Правителството се очаква да приеме план, според който да премахне постепенно източниците на замърсяване като въглища в началото на следващата година.

Още през 2011 г. канцлерът Ангела Меркел реши да прекрати производството на ядрена енергия до 2022 г. вследствие на катастрофата във Фукушима, Япония.

Въглищата остават важна част от енергийната политика на Германия, тъй като представляват близо 40% от производството на енергия в страната.

Днес делегати от близо 200 страни се очаква да се съберат в Катовице, където целта ще да се поднови и надгради споразумението в Париж, което ограничава глобалното затопляне.

Въглищата - най-големият източник на емисии на въглероден диоксид - съставляват 40% от замърсителите в световен мащаб през 2017 г,. според проекта Global Carbon.

Протестите срещу добива и преработката на въглища за електроенергия бяха организирани от природозащитни групи като "Грийнпийс", неправителствената организация "Приятели на земята Германия" (БУНД) и групата за подкрепа "Кампакт" (Campact). 

Коментари: 0