Хиляди протестираха в цялата страна в защита на Пирин

Контрапротест затвори главен път E-79

Хиляди протестираха в цялата страна в защита на Пирин

Снимка: Economic

1312 ~ 1 мин. четене

Хиляди недоволни от позволението на кабинета за строителство на втори кабинков лифт в Банско излязоха на протести в цялата страна. Демонстрации има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

В София недоволстващите скандират „Пирин не е баница”, „Искаме природа, а не бетон” и настояват  за оставката на екоминистъра Нено Димов и за това да се спазват законите в страната.

Протестът е основно срещу застрояването на Пирин, а не срещу развитието на курортите, казват присъстващите. Те се опасяват, че чрез решението за парк "Пирин" ще бъде застроена с хотели още от територията на планината. 

От ресорното ведомство обаче обещаха, че освен спортни съоръжения няма да позволят застрояване на друга инфраструктура. 

Въпреки това защитниците на природата искат да се отмени решението на Министерски съвет относно решението за зелена светлина за изграждане на втория лифт в курорта.

Контрапротест има в Банско, там се събраха около 2000 човека, които затвориха главен път E-79. В района се обявяват в подкрепа на изграждането на втори лифт. Към него се е присъединиха кметовете на всички 14 общини в района, включително и кметът на Банско Георги Икономов. Кметът на Добринище Китан Галчев смята, че туризмът е важен за развитието на района. 

Протестиращите и от двете страни обявиха, че демонстрациите ще продължат. 

Припомняме, че днес концесионерът на ски зона „Банско“ - Юлен АД, представи пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) идейния проект за втори кабинков лифт в зимния курорт. Според плана ще се необходими поне две години за евентуалното изграждането на съоръжението. 

Подкрепи Economic.bg