Нидерландска компания ще спасява заседналия край Камен бряг кораб

Транспортният министър обвини администрацията в „безумно“ решение, а предишните управляващи – в „престъпна безотговорност“

Нидерландска компания ще спасява заседналия край Камен бряг кораб

Снимка: БТА

5602 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нидерландската компания SMIT Salvage ще спасява заседналия край Камен бряг кораб Vera Su. Това обяви транспортният министър Христо Алексиев при посещението си на мястото на инцидента. Той лично се е свързал със собственика на компанията.

В момента се подготвя план за спасяване на кораба. Наложи се с лични контакти да реагираме“, заяви той.

Припомняме, че публикуван в социалните мрежи клип, който показва вчерашния опит за разтоварване на азотния тор от кораба, се видя как торта буквално се изсипва в морето. Машината, която е трябвало да пакетира товара се е развалила и спасителите са решили да използват гребло, с което да пренасят чувалите от кораба на баржата.

Алексиев коментира, че заради престъпна безотговорност години назад във времето, държавата няма ресурси да реагира при подобни кризисни ситуации.

Преди години не е създадена процедура за реакция при такива инциденти. Няма и ресурсна обезпеченост. Ние сега като екшън герои ще решаваме ситуацията.“

Алексиев заяви, че „Морска администрация“ е дала твърде много време на собственика на кораба да реагира. Става въпрос за една седмица за съставяне на план и още месец за извеждане на кораба. Това, според Алексиев, е било „безумно“. С помощта на Военноморските сили плавателният съд ще бъде укрепен с 4-тонни котви, за да не се разбие от силните вълни. Ще се коментира дали е безопасно екипажът да остане на борда.

Ще проверя по веригата кой е спал и не си е свършил работата. Ще бъда безкомпромисен към всички“, закани се министърът.

Компанията SMIT Salvage е участвала в спасителните мисии при трагедията през 2012 г. с круизния кораб „Коста Конкордия“, който се обърна в плитчините на италиански остров, както и в мисията по спасяването на руската атомна подводница „Курск“. През 2000 г. подводницата потъна на 108 м дълбочина в Баренцово море след два последователни взрива на борда й. SMIT Salvage е участвала и в спасяването на заседналия контейнеровоз в Суецкия канал тази година.

Подкрепи Economic.bg