Хонконг е най-скъпият град в света за имигранти

Финансовият център на Азия е следван от Токио и Ню Йорк, според класацията на ECA International

Хонконг е най-скъпият град в света за имигранти

Снимка: Pixabay

304 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

За поредна година Хонконг извоюва първата позиция в престижната класацията на ECA International за най-скъпите градове в света за имигранти, предава CNBC. Годишният доклад за разходите за живот на агенцията показва, че дори пандемията от COVID-19 да повали световните икономики, финансовият център на Азия не отчете сериозно понижаване в стандарта на живот.

Както и през 2019 г., така и през 2020 г. Токио остава на 2-ра позиция, Ню Йорк на 3-та, а Женева на 4-та.

Годишният доклад на ECA International сравнява цените и разноските в ежедневието на хората за храна, транспорт и комунални услуги, в 208 града, в 121 държави от септември до септември.

Първите четири позиции остават непроменени спрямо предходната година, но Цюрих и Лондон напреднаха в списъка тази година, заемайки съответно 5-то и 6-то място, след като възстановяващото се евро и паундът повишиха разходите за живот на задграничните специалисти.

Междувременно Тел Авив, Израел, Сеул, Южна Корея, Сан Франциско и Йокохама, регистрираха стационарни или спадащи разходи за живот през годината.

„Хонконг е скъп в много области, които са били в полезрението на нашето изследване, но това, което го изстрелва на първа позиция е именно високите цени на жилищата“, заяви регионалният директор за Азия на ECA International Лий Куейн.

От ECA казват, че промените в тазгодишният списък са повлияни до голяма степен от колебанията във валутите, вследствие на COVID пандемията.

„С възстановяването на еврото и паунда през тази година разходите за живот се увеличиха за много отвъдморски работници. Тези фактори изтласкаха и много големи европейски градове в класацията - като Лондон. Париж пък се изкачи с десет места до 29-то място, а Виена и Мюнхен влязоха в топ 50“, сподели Куейн.

Подкрепи Economic.bg