Хотелиери от цялата страна са готови да предоставят „карантинни обекти“

Карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два път

Хотелиери от цялата страна са готови да предоставят „карантинни обекти“

Снимка: Министерство на туризма

1644 ~ 2 мин. четене

Хотелиерският бизнес в България е готов да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19.

Браншът подкрепя идеята, анонсирана вчера от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Това става ясно след среща между Николова, Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация днес.

Ресорният министър обясни, че се очаква Министерството на здравеопазването да предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене. Друг въпрос, който трябва да се реши, е как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19.

Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни. "За нас не е важно кои ще са местата за настаняване, за нас е от значение да се погрижим за здравето на хората, с оглед на създалата се усложнена епидемична обстановка", категорична бе вицепремиерът.

Подобна практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които би контактували.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

От бранша допълниха, че когато здравното министерство предостави ясни изисквания ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си.

Подкрепи Economic.bg