Ховърборд революция (галерия)

Вълнуващото изобретение превзема света

Ховърборд революция (галерия)

Ховърбордът е най-новото изобретение, което привлече погледите на целия свят. Той е базиран на скейтборд основа, с единствената разлика, че основа всъщност няма, защото левитира малко над земната повърхност. Ховърбордът заема статична позиция във въздуха, без да има опора и контакт със земята или с друг предмет, освен щастливеца, който го кара.

Революционната идея идва от научната фантастика Завръщане в бъдещето, като във втората част от поредицата главния герой използва подобен уред за по-бързо придвижване. Премиерата на лентата е от 1989г., а 25 години по-късно калифорнийската технологична фирма Hendo патентова и създава реален ховърборд.  

Невероятната технология е разработена благодарение на краудфъндинг платформата Kickstarter, която успя да уреди инвестиции за проекта на стойност 450 хил. щатски долара. 

На този етап има произведени едва 10 ховърборда, които са направени по специални поръчки, но революционната технология е на път да развие съвсем нова мода в скейт стиловете. 

Най-известният професионален скейтбордист Тони Хоук също остана доста впечатлен от възможностите на иновативния продукт и не пропусна да направи демонстрация с една от изработените бройки. „Това тук е истинско приятели! Това e реален ховърборд и ние трябва да забравим всичко, което знаем до сега!“, заяви 46 годишният скейтър във видео, цитирано от The Telegraph.

 Ховърбордът на Hendo може да се издигне до 2.5 см над земята, чрез реакция на високопроводими материали като мед и алуминий. Развива максимална скорост от 25км/ч, а батерията му издържа 15 минути. Все пак технологията следва да се развие и подобри параметрите си, което е единствено въпрос на време.
 

Изобретателите от американската компания възнамеряват да развиват магнитните „ховър“ технологии, на които се базират електромагнитите, прикрепени към ховърборда и отблъскват дъската от земната повърхност. Според тях те могат до променят света в доста насоки, като например да се използват за стабилизиране на сгради по време на земетресения, да предпазят произведения на изкуството, а защо да не станат и фундамент за създаването на футуристичен летящ автомобил.

 

Коментари: 0