Ховърборд – сърфиране във въздуха

Добре дошли в света на ховърборда Lexus

Ховърборд – сърфиране във въздуха

Снимка: Bloomberg

4529 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Представете си, че се придвижвате с нещо, което прилича на скейтборд и почти магически той витае на сантиметри от земята. Може да се качвате върху него докато е във въздуха, както и да правите движения и скокове, точно като с вашия любим скейтборд. Добре дошли в света на ховърборда Lexus!

Научната фантастика се превръща в реалност по време на трите дни, в които Lexus заснемат мини поредица за ховърборда. За да се научи да се движи с него без помощта на триенето отдолу, на професионалния скейтобрдист Рос Макгурън му се налага да започне тренировките отначало, като начинаещ.

Какво всъщност представлява ховърбордът?

Това е левитиращ скейтборд , който използва магнитната левитация (maglev). Той разчита на свръхпроводници и магнитна повърхност, които действат срещу гравитацията, за да вдигнат борда и водача над земята. Технологията за магнитната левитация не е нова, но Lexus  са първите, които я използват за ховърборда. Парата, която излиза от страните не е декоративна, това е течен азот, който охлажда свръхпроводниците до -321 градуса по Фаренхайт.

Технологията се ползва и за масови бързи транспортни системи, като например влакът Shanghai Maglev. Влакът бе тестван наскоро в Япония и разви максимална скорост от 375 мили в час.

Въпреки че ховърбордът е готов, не очаквайте да го видите, докато си вървите по улицата през следващата година. Той се нуждае от специална повърхност, над която да се движи. Lexus решиха този проблем, чрез превръщането на скейт парк в Барселона  във временен ховърборд парк. За да се движи бордът върху съществуващите вече рампи от дърво и цимент са поставени стотици малки магнити. Проектът е отнел общо 18 месеца за изпълнение.

Видеото показва, колко трудно е да се управлява ховърбордът. „При скейтборда има съпротива. Дори и с дъска за сърф, имаш съпротивлението на водата”, казва Дейвид Нордстром – генерален мениджър за марката Lexus International в Токио.

Подкрепи Economic.bg