Храните поевтиняха в световен мащаб

Храните стигнаха най-ниското им равнище от 2010 г. насам, причина за това е силният американски долар и по-евтиния петрол

Храните поевтиняха в световен мащаб

Снимка: Flickr

184 ~ 1 мин. четене
Световните цени на храните са спаднали през април до най-ниското им равнище отчетено през юни 2010 г., като понижение има при повечето суровини, започвавйки с млечните, съобщи днес Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Reuters.

Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 171 пункта през миналия
месец, което е понижение с 1.2 на сто спрямо март.

Голямото световно производство, силният американски долар и по-евтиният петрол помогнаха за спада на цените на храните през изминалата година, като индексът отчита спад от април миналата година.

Няма особени безпокойства за предлагането, така че външните фактори вероятно ще имат по-голямо влияние върху цените в бъдеще, посочи старши икономистът на ФАО Абдолреза Абасян. Вътрешното ми усещане е, че валутният курс ще има по-голямо влияние и ако доларът поевтинее, това може да подкрепи цените, допълни той.

Цените на месото не съответстват на тенденцията, като през април са се повишили за първи път от август 2014 г. Според ФАО световното производство на зърно тази година ще спадне с 1.5 процента спрямо миналата година, като общо реколтата ще достигне 2.509 милиарда тона. По-голяма част от спада ще дойде от намаляването на засятата царевица, допълва агенцията.

Запасите от зърно в края на сезон 2015-2016 г. се очаква да достигнат 626.6 милиона тона.
Подкрепи Economic.bg