Huawei е напът да получи одобрение за изграждане на развоен център на Острова

Съоръжението ще струва на компанията 400 млн. британски лири

Huawei е напът да получи одобрение за изграждане на развоен център на Острова

Очаква се китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei до седмица да получи одобрение на плана си за изграждане на център за изследвания и разработки в британското село Соустън, съобщава The Sunday Times. Изграждането на съоръжението ще струва на компанията 400 млн. британски лири (494 млн. долара).

Съоръжението, разположено на 11 км от Кеймбридж, ще бъде изградено за проучване и разработване на чипове за използване в широколентови мрежи, според източници на британската медиа. Центърът ще бъде и в непосредствена близост до японския полупроводников гигант ARM Holdings. Теренът, на който Huawei планира да създаде съоръжението, бе закупен от компанията още през 2018 г. Районният съвет в Южен Кеймбриджшир е посъветван да одобри изцяло плана на компанията, съобщава изданието.

Китайският технологичен производител е в центъра на глобална битка за ролята си в британската 5G мрежа. Миналия месец премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че иска да отстрани китайската компания от изграждането на 5G мрежа в страната.

Джонсън ще разчита все по-малко на китайските инвестиции в страната, като тази позиция вероятно ще се използва за засилване на търговските преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп, които се водят след излизането на Великобритания от Европейския съюз, посочи тогава Daily Telegraph.

Дни по-късно Центърът за национална сигурност на Обединеното кралство (NCSC) потвърди, че отново проучва какъв ще е ефектът върху британските мрежи, ако в тях се използва технологията на Huawei. Макар и да звучи неясно, това съобщение потенциално проправи път за обрат в позициите на правителството, заяви BBC в свой материал по темата.

Коментари: 0