Huawei пуска новия си смартфон от висок клас

Mate 30 ще бъде показан на 18 септември, но няма лиценз за приложения на Google

Huawei пуска новия си смартфон от висок клас

Снимка: БТА

4604 ~ 2 мин. четене
Huawei Technologies планира да пусне нови смартфони от висок клас в Европа, въпреки че може да не е в състояние да предложи официалната операционна система Android на Google и широко използвани приложения като Google Maps, съобщиха от Reuters ръководителите на компании.

Световният производител на смартфони №2 ще представи новата си линия Mate 30 на 18 септември в Мюнхен, според източник, запознат с въпроса, въпреки че не е ясно кога устройствата ще започнат да се продават.

Mate 30, създаден да работи с нови 5G мобилни мрежи, е първият голям нов смартфон на Huawei, след като администрацията на президента на Доналд Тръмп постави компанията в средата на май в т.нар. "черен списък", твърдейки, че е замесена в дейности, които компрометират националната сигурност на САЩ. Китайската компания обаче отрича тези обвинения.

Говорителят на Google каза пред Ройтерс, че Mate 30 не може да се продава с лицензирани приложения и услуги на Google поради забраната на САЩ за продажби на Huawei. Временната отмяна, която американското правителство обяви миналата седмица, не се прилага за нови продукти като Mate 30, заяви говорителят.

Американските компании могат да поискат лиценз за конкретни продукти, които да бъдат освободени от забраната. Google, част от Alphabet Inc, не обяви дали е кандидатствал за лиценз за предлагане на своите приложения и услуги, известни като Google Mobile Services, въпреки че в миналото е казвала, че иска да продължи да доставя на Huawei.

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че американският отдел за търговия е получил над 130 заявления от компании за лицензи за продажба на американски стоки на Huawei, но нне даде информация кои са компаниите.

Несигурността около Mate 30 показва объркването, което цари за Huawei и нейните бизнес партньори в резултат на ескалиращата търговска война между Китай и Съединените щати. Поставянето в черния списък на Huawei беше представено като отговор на опасенията за сигурността, но президентът Тръмп посочи, че решението може да бъде отменено като част от търговска сделка.

„Huawei ще продължи да използва Android OS и екосистемата, ако правителството на САЩ ни позволи това“, заяви говорителят на Huawei Джо Кели пред Ройтерс. „В противен случай ще продължим да развиваме собствена операционна система и екосистема.“
Подкрепи Economic.bg