5.1 млн. лв. е глобата на НАП за теча на лични данни

Новината обяви председателят на КЗЛД

5.1 млн. лв. е глобата на НАП за теча на лични данни

Снимка: Economic.bg/архив

5018 ~ 1 мин. четене

Глобата на Националната агенция за приходите за изтичането на лични данни на милиони българи е в размер на 5.1 млн. лв. Това обяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцеслав Караджов в студиото на бТВ тази сутрин. След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения. НАП има право да обжалва тази наложена санкция. Едно евентуално обжалване може да продължи около година, коментира той в отговор на въпрос дали приходната агенция може да бави плащането с процедурни трикове.

Теч на данни от НАП

На заседание от 20 август КЗЛД обяви, че е приключила проверката в НАП по повод на нарушението на сигурността на личните данни, засегнало над 5 милиона български граждани. Тогава Комисията взе решение за налагане на корективна мярка по Общия регламент относно защитата на данните (GDPR), но не обяви размера на глобата.

Максималният размер на санкцията по GDPR (Общия европейски регламент за защита на личните данни) може да достигне 10 млн. евро.

Припомняме, че прокуратурата обвини собственика на "ТАД Груп" и няколко негови служители за изтичането на данните.

По повод глобата по-рано министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че НАП ще плати санкцията от бюджета си, като това вероятно ще стане за сметка на заплатите и бонусите в системата.

Подкрепи Economic.bg