И Дания въвежда глоба за носене на бурка на обществени места

Тя ще започва от 1000 датски крони (166 долара) при първо нарушение и до 10 000 крони за повторно

И Дания въвежда глоба за носене на бурка на обществени места
560 ~ 1 мин. четене
Покриването на лицето на обществени места ще се наказва с глоба и в Дания. Редица други държави въведоха санкции за носенето на бурка и никаб на публични места, каквито носят някои жени мюсюлманки, предаде Ройтерс,

Законопроектът, който е дело на левоцентристкото правителство и е подкрепен от националистическата Датска народна партия, предвижда глобата за покриване на лицето да започва от 1000 датски крони (166 долара) при първо нарушение и до 10 000 крони за повторно. 

"Носенето на такива покривала на лицето е несъвместимо с ценностите на датското общество. Неуважение към общността е да скриваш лицето си, когато се срещаш с други хора на публични места", заяви министърът на правосъдието Сьорен Папе Поулсен. 

"С такава забрана ние начертаваме линия и казваме, че тук, в Дания, показваме доверие и уважение един към друг, срещайки се лице в лице", добави той. 

И трите формации в управляващата коалиция още през октомври казаха, че подкрепят подобна мярка. Все още не е ясно кога ще бъде гласуван законът. 
Подкрепи Economic.bg