iPhone изпадна от Топ 5 в Китай

По данни на Canalys смартфонът на Apple вече се намира на шеста позиция с 8% пазарен дял

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Apple вече не е в Топ 5 на производителите на смартфони в Китай, пише технологичният сайт ZDNet. Мястото на американската компания е заето от местния производител на нискотарифни телефони Yulong Computer Telecommunication Scientific. Китайската компания вече заема трето място по пазарен дял в класацията.

По данни на компанията за проучване на пазара Canalys в края на третото тримесечие Apple вече се намира на шесто място по продажби в Китай. За периода юли - септември пазарният дял на iPhone в страната е паднал до 8%, докато предходното тримесечие е бил 9%.

Първото място в класацията продължава да държи Samsung с 14% дял от пазара. На второ място с 13% е Lenovo. За първи път Yulong влиза в челната петица и то директно на трето място с 10% дял. Списъкът се допълва от други два китайски производителя -  ZTE и Huawei, които държат малко под 10%.

"Китайските компании продават своите телефони на много ниска цена, с което привличат потребителите, които купуват първия си смартфон", коментира Никол Пенг, анализатор в Canalys. "iPhoen все още е прекалено скъп и това ограничава до някъде експанзията на Apple в страни, където потребителите не разполагат с толкова много средства", добавя той.

Независимо от падащите пазарни позиции на Apple, китайският пазар продължава да е вторият най-голям за компанията. Смартфонът се предлага от два мобилни оператора в Китай - China Telecom и China Unicom. Засега обаче най-големият телеком в страната и в света като цяло - China Mobile отказва да дистрибутира телефона.

Най-новият модел на Apple - iPhone 5 все още не е пуснат на китайския пазар. Това ще стане през декември и се разчита той да увеличи продажбите в най-многолюдната държава.

Коментари: 0