Идея: Новият лифт на Витоша ще има обща спирка с метрото

Това се предвижда в два нови проекта на Столична община

Идея: Новият лифт на Витоша ще има обща спирка с метрото

Снимка: Economic.bg

Новият лифт на Витоша, който предстои да се изгради, ще тръгва от спирка на Софийското метро, намираща се при София ринг мол и ИКЕА над Околовръстния път. Това се предвижда в два нови проекта на Столична община, които все още са в много ранен етап. 

"Не е ясно за момента кой ще изгради лифтa и какъв ще бъде маршрутът му", каза кметът на район "Витоша" Теодор Петков, цитиран от "Дневник". Той обясни още, че предстои общинските съветници да гласуват общината да получи безвъзмездно право на преминаване от собствениците на мола и мебелния магазин. 

Спирката на метрото ще бъде разширение с 1.7 км след метростанция "Бизнес парк". Районният кмет допълни, че все още няма финансиране за метрото, а от този проект зависи изграждането на лифта. Проблем може да се окаже и действащия план за управление на Природен парк "Витоша", който не допуска ново строителство на сгради и технически съоръжения на територията на парка. 

Работна група към Министерство на младежта и спорта, създадена по нареждане на министъра на спорта Красен Кралев, е подготвила проект за промяна на плана, който предвижда възможност за строителство на нови лифтове и влекове, изграждане на ски писти в зони, в които до момента това не е било разрешено. Предстои Кралев да внесе проекта за одобрение в Министерство на околната среда и водите. 

В края на миналата година Министерски съвет одобри промени в плана за "Пирин", а по-късно те бяха обявени за незаконни от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението бе обжалвано от правителството и трябваше да е известно до 15 ноември, но срокът за обявяването му не е задължителен. Същата съдба може да сподели и бъдещия проект.
Коментари: 0